Op vakantie met de elektrische auto: zo bereid je je voor

DATUM

December 20, 2023

CATEGORIE
DEEL

Ga je op vakantie met een elektrische auto? Dan vereist dat net wat meer voorbereiding dan met een auto die op benzine of diesel rijdt. Hoewel het aanbod aan openbare laadstations in Europa steeds beter wordt, zul je je reis toch iets beter moeten plannen. Daarnaast heb je een goede laadpas nodig om je laadsessie te betalen. Waar moet je allemaal aan denken?

Check welke laadstations op je route liggen

Heb je thuis een eigen laadpaal? Dan kun je je auto voor de reis natuurlijk nog even volladen. En anders is het goed om te bekijken waar je onderweg een laadstation vindt. Er zijn verschillende apps en kaarten te vinden waarmee je ziet welke laadstations op de route liggen. Daarnaast bieden de meeste apps ook nog handige aanvullende info, bijvoorbeeld wat het huidige laadtarief is en of de betreffende laadpaal nog vrij is. Ook Google Maps heeft tegenwoordig veel informatie voor elektrische rijders. Door even te zoeken op ‘laadpaal’ of ‘laadstation’ zie je alle laadmogelijkheden in de buurt.

Voldoende laadstations in omringende landen

In de landen rondom Nederland, zoals Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, is er over het algemeen een goed aanbod aan laadstations. Langs de snelwegen vind je voornamelijk snellaadstations van dezelfde bedrijven als je in Nederland ziet. Denk aan Fastned, Allego en IONITY. Bij zo’n snellader is je auto in een kwartier tot een half uur voor het grootste deel opgeladen. In steden en dorpen vind je minder snelladers, maar moet je het met een ‘gewone’ laadpaal doen. Daar kan het wel enkele uren duren voor de accu vol is.

De laadtarieven zijn meestal vergelijkbaar of iets hoger dan in Nederland. Voor het opladen van je elektrische auto betaal je doorgaans twee tarieven:

  • een starttarief per laadsessie (tussen de € 0,30 en € 0,60)
  • een tarief per kilowattuur (kWh) (tussen de € 0,30 en € 1,00).

Kies voor een laadpas met goede dekking in het buitenland

Om je laadkosten te betalen, kun je het beste een laadpas aanvragen. Er zijn tientallen bedrijven waar dit kan. Dit kan een laadpaalfabrikant zijn, maar er zijn ook energieleveranciers of tankstations die een laadpas hebben. De meeste passen werken in ieder geval bij alle Nederlandse laadstations. In het buitenland kan het voorkomen dat de laadpaal je laadpas niet accepteert, zeker als je wat verder richting Zuid- of Oost-Europa vertrekt. In dat geval is betalen met een pinpas of creditcard vaak ook een mogelijkheid.

Zoek je een laadpas die je gratis kunt aanvragen en die zowel binnen als buiten Nederland een goede dekking heeft? Vraag dan de laadpas van Laadkompas aan. Naast het tarief per kWh, betaal je met deze pas een starttarief van € 0,39 (excl. btw). Je kunt ook een abonnement afsluiten van € 3,95 (excl. btw) per maand, waarmee het starttarief vervalt.

Om de laadpas nog beter te benutten, is het verstandig om de Laadkompas-app te downloaden. Hier vind je alle laadpalen in de buurt (inclusief tarieven) en zie je of de laadpaal nog vrij is. Ook staat er een overzicht van alle eerdere laadsessies. Je kunt de app van Laadkompas downloaden in de Apple Store of via Google Play.

Related articles