40 jaar Donkervoort

DATUM

May 23, 2018

CATEGORIE
DEEL

40 jaar Donkervoort

In 1978 werd in het kleine Tienhoven, net boven Utrecht, een bijzonder automerk gesticht: Donkervoort. De snelle rekenaar ziet gelijk dat er exact 40 jaar tussen toen en het huidige jaartal zit. Reden dus voor het vieren van een feestje in Donkervoort style. Wij van AllesRondomAuto’s waren erbij.

Na 40 jaar hoeven we niet meer naar Tienhoven af te rijzen maar rijden we iets verder naar Lelystad waar vlak naast de A6 het Donkervoort pand inmiddels is verrezen. In dit pand vind je zowel de fabriek, werkplaats als showroom. Zodra we dichterbij komen worden we al een paar keer ingehaald door een echte Donkervoort, we krijgen er zin in en er staat iets bijzonders te gebeuren.

Eenmaal geparkeerd is het tijd voor een eerste ronde over het terrein. Werkelijk de hele omgeving is afgeladen met auto’s van het beroemde Nederlandse merk. Vanaf een Donkervoort D10 (toen nog gebouwd voor het 10(!) jarige jubileum tot aan één van de nieuwste telgen de Donkervoort D8 GTO RS. Persoonlijk favoriet is de D8 met hardtop; niet zozeer omdat dit een hardtop is maar wel omdat er hier uiteindelijk maar zeer weinig van gemaakt zijn.

Dat er persoonlijke favorieten zijn is natuurlijk normaal want in feite bevinden we ons midden in een jurering van de Concours d’Elegance. De wagens staan er dan ook gepoetst bij en wijze heren keuren de Donkervoorts op uiterlijk en staat.

Historic Rally

Om 11:00 is het zover; de Donkervoort Historic Rally gaat van start. Voor deelnemers een feest natuurlijk om met zo veel gelijk gestemde op pad te gaan. Maar ook voor toerschouwers speciaal genoeg omdat het industrieterrein in Lelystad nét genoeg ruimte biedt om even wat gas te geven… Al snel bekruipt kippenvel onze rug wanneer de stoet voorbij stormt. Wat een apparaten zitten hiertussen. Naast de acceleratie en het geluid verbazen we ons ook over de bochtsnelheid van de Donkervoorts die weinig moeite lijken te hebben om met een beetje tempo een hoek van 90 graden door te gaan.

Voor de bezoekers die achterbleven was er nog genoeg te doen, zo kon je jezelf even op adem laten komen bij één van de foodtrucks. Daarnaast was er nog een hoogtepunt van de dag te beleven namelijk een ware Factory Tour. Altijd al eens willen weten waar en hoe Donkervoorts geproduceerd werden? Vandaag had je de kans! Overigens; heb je deze gemist check dan: http://www.donkervoort.com/nl/experience/events-experiences/want Donkervoort organiseert op regelmatige basis Factory Tours die je kunt boeken.

D8 GTO-40

Als afsluiting van de dag, én daarmee kers op de taart, kon na de Donkervoort D10 ook een 40 jarige jubileum Donkervoort model niet ontbreken. Deze is dan ook geïntroduceerd en draagt de naam: Donkervoort D8 GTO-40 en is lichter en sneller dan alle voorgaande D8 GTO’s. Super lichtgewicht; zelfs de velgen zijn van carbon. Een 415 PK sterke 5 cilinder motor doet er 7,7 seconden over… Niet naar 100 maar naar 200 natuurlijk wel te verstaan. Wil je nog een D8 GTO-40 bestellen? Dan moet je snel zijn; er worden er totaal 40 gemaakt en de helft is al vergeven.

Al met al super interessante en gave dag. Donkervoort is een echt Nederlands bedrijf om trots op te zijn!

Foto credits D8 GTO-40: G.F. Williams
Foto locatie D8 GTO-40: Lelystad Airport