Het belang van winterbanden

DATUM

January 4, 2020

CATEGORIE
DEEL

Het belang van winterbanden

Advertorial

De winter is officieel op 22 december weer begonnen. Uiteraard is discussie omtrent winterbanden ook weer opgelaaid en zijn er veel mensen die zich afvragen of het nodig is om de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. De laatste jaren hebben we namelijk geen strenge winters meer gehad. Toch is het erg belangrijk dat je de zomerbanden gaat verwisselen voor winterbanden. In de rest van deze blog leggen wij uit waarom dit van belang is en ook bespreken we de verschillen tussen all-season banden en winterbanden.

Veiligheid

De belangrijkste reden waarom je zomerbanden moet verwisselen voor winterbanden is de veiligheid. Het is namelijk zo dat weersomstandigheden als sneeuw en ijs voor veel gevaar op de weg kunnen zorgen. Indien je met zomerbanden onder deze omstandigheden de weg opgaat, vergroot je de kans op ongelukken enorm. Allereerst is de remweg vele malen langer, waardoor de auto te laat op stilstand komt als je moet remmen. Hierdoor bots je op de auto die voor je rijdt en moet je hopen dat de schade zowel voor jou als de auto beperkt blijft. Het verschil in remweg is maarliefst vier meter (bij een snelheid van +/- 100 km/h). Dit klinkt niet veel maar het kan je leven redden in bepaalde situaties. Ook is de kans op slippen een stuk groter aangezien je met het rijden op zomerbanden veel minder stabiel op het wegdek bent.

Rijcomfort

Ook qua rijcomfort is er een voelbaar verschil tussen zomerbanden en winterbanden. Op winterbanden is het rijden simpelweg een stuk relaxter. De auto heeft beschikt in dat geval namelijk over een stuk meer stabiliteit waardoor het weinig moeite kost om te navigeren, zelfs in het geval van sneeuw of gladheid.

Kosten van het tanken

Nog een voordeel van het gebruik van winterbanden is te zien in je portemonnee. Doordat je meer grip hebt bij winterbanden hoeft de auto minder prestaties te leveren waardoor hij dus zuiniger is. Hierdoor bespaar je veel onnodige kosten en zijn winterbanden op lange termijn een goede optie, helemaal als je regelmatig de weg op gaat.

All-season

Hoewel all-season banden in principe voldoende zijn om de weg op te kunnen gaan in de winter, wordt het aangeraden om toch voor winterbanden te gaan. Het is namelijk zo dat de remweg met winterbanden gewoon net iets langer is dan bij all-season banden. Dus zowel qua veiligheid en rijcomfort is het beter om voor winterbanden te gaan. Helemaal als je besluit om op reis te gaan naar landen met stevige winterse omstandigheden, of als er in Nederland een strenge winter aanbreekt. Uiteraard zijn all-season banden wel vele malen beter dan zomerbanden onder winterse omstandigheden.

Wanneer gebruik je winterbanden?

De vuistregel voor het gebruik van winterbanden is heel simpel: Zodra de temperatuur onder de 7 graden zakt, dan is het verstandig om je banden te verwisselen. Normaal gesproken zal dit rond november zijn in Nederland. Als de temperatuur weer boven de 7 graden uitkomt (normaal gesproken in Maart) dan kun je de zomerbanden weer gaan gebruiken. Je kunt het beste je banden laten verwisselen bij een autogarage. Toch is het voor liefhebbers van klussen met de auto ook mogelijk om zelf de banden te verwisselen, je hoort dan wel te beschikken over het juiste gereedschap.

Conclusie

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog overtuigd bent van het feit dat winterbanden belangrijk en zelfs noodzakelijk zijn. Kies je voor winterbanden, dan kies je voor veiligheid en rijcomfort. Als je over all-season banden beschikt dan is dit voldoende maar het wordt toch aangeraden om voor winterbanden te kiezen.