Opel Crossland X

DATUM

December 8, 2017

CATEGORIE
DEEL

Opel Crossland X – de X factor?

Volg je het autonieuws een beetje? Dan valt de verschuiving van nieuwe modellen SUV’s naar Crossovers vast op. Crossovers zijn minder geschikt voor ‘’offroad’’ maar proberen er wel zo uit te zien.  De markt voor Crossovers blijft maar groeien en daardoor doen alle grote merken hieraan mee. Dit is dan ook de reden dat wij wederom met een nieuwe Crossover op stap zijn, dit keer de Opel Crossland X.

Opel heeft bedacht dat zijn Crossovers moeten eindigen met de letter X want een X klinkt natuurlijk lekker stoer.  Zo produceert Opel nu de Mokka X, Grandland X en ook dus de Crossland X. Wij zijn op stap geweest met de Crossland X 1.2 Turbo benzine met 130 pk. Eerder reden wij al de Hyundai Kona waar wij behoorlijk enthousiast over waren en zijn dus benieuwd waarom we nu een Crossland X zouden moeten kiezen, heeft deze echt de X factor in het Crossover B-segement?

Liefde op het eerste gezicht?

Als we de auto ophalen dan hebben wij niet direct het WAUW-gevoel. De auto ziet er netjes uit, is goed afgewerkt maar is echt compleet anders in vergelijking met onze eerste ervaring met de Kona. Binnenin zien we meer vertrouwde dingen vanuit Opel en dat maakt vervolgens wel een hoop goed. Eenmaal op pad raken we daardoor snel gewend aan systemen en de eigenschappen van deze auto en zijn we snel vertrouwd met de Duitse degelijkheid van Opel.

Lekker Duits

Het interieur is lekker Duits. Er zijn degelijke materialen gebruikt en we merken dat dit wel relaxed reizen is. Wel hebben we wat moeite met een logica vinden qua knoppen. Zo zit de stuurverwarming (wel zo lekker in deze periode) op het stuur. Je denkt misschien dat is toch logisch? Maar deze knop gebruik je tussen april en september waarschijnlijk niet en toch rust de rest van het jaar je duim erop. We zouden deze knop bijvoorbeeld eerder ergens in de buurt van de stoelverwarming verwachten. Daarentegen zit de cruise control wel op een goede plek. Een handige functie is de verkeersborden scanner. Deze werkt goed samen met de cruise control zodat je nooit te hard rijd.

Het toppunt van deze auto zijn de stoelen. De AGR-stoelen die sinds een aantal jaar als optie zijn te bestellen zijn echt super. Zo kan iemand met een lengte van 1.60 goed zitten met genoeg steun maar met een lengte van meer als 1.90 ook, en dit in dezelfde stoel. Het geheim zit hem in de uitschijfbare zitting, deze creëert extra steun voor lange personen indien je dit nodig hebt.

Ook de functionele achterbank werkt goed waardoor je makkelijk kan kiezen of je extra ruimte op de achterbank wilt hebben of in de kofferbak.

Aan vermogen geen gebrek

Aan het onderstel is goed te merken dat we wel met een auto met hoge koets onderweg zijn.

De auto hangt meer in de bochten en dit merk je echt al op een simpele rotonde zonder al te veel snelheid. Op de snelweg of in minder scherpe bochten merken we wel dat dit een volwassen reisauto is. Je cruist er snel met een veel te hoge snelheid mee van A naar B. De auto is lekker stabiel en dat in combinatie met de hoge zit ervaren wij dit als prettige reisauto. Dit komt natuurlijk ook wel doordat wij met de 1.2 Turbo met 130 pk op pad zijn. Deze auto heeft namelijk echt meer dan genoeg vermogen, en is in zijn eerste versnellingen zelfs een beetje te zenuwachtig. Waarschijnlijk zouden wij voor de 110 pk-versie kiezen op het moment dat je veel in de stad rijdt. Dit omdat het voelt alsof de 130 pk-versie in de eerste versnellingen het vermogen niet goed op het asfalt kan krijgen.

Peugeot Crossland X

Deze auto is in samenwerking gemaakt met PSA en lijkt dus veel op de Peugeot 2008, je moet dus echt wel 2 keer kijken of het een Opel is. Wel heef deze Opel de zilveren strips op de zijkant en natuurlijk hun eigen voorkant erop geplakt, maar het is een beetje saai om te zien. Als je zou zeggen dat hij al een paar jaar op de markt is dan zouden we daar niet raar van opkijken aangezien het niet echt een heel vernieuwd model is.

Conclusie

Het uiterlijk is niet zo speels als andere crossovers in het B-segment. Dus als je vooral naar de buitenkant kijkt dan zijn er leukere modellen zoals de Seat Arona en Hyundai Kona. Als je vertrouwd bent met Opel en je neemt plaats in de auto dan ga je hier zeker blij van worden. Het is goed vertoeven in de Crossland X!